Altcoin HaberleriBitcoin HaberleriKripto Para Rehberi

Bitcoin ile Litecoin Arasındaki Farklar Neler?

Satoshi Nakamoto, 2009 yılında Bitcoin’i icat etti ve dünyanın ilk kripto para birimi ortaya çıktı. Bitcoin’in kodunun açık kaynak kodlu olması ise herkesin Bitcoin’i özgürce değiştirebilmesine ve diğer projeler için kullanabilmesine olanak tanıdı. Birçok kripto para birimi, bu kodun farklı sürümleri kullanılarak farklı derecelerde başarı ile oluşturulmuştur. Bu açıdan Bitcoin altın ise, Litecoin’in gümüş olması amaçlanmıştır. Litecoin şu anda pazar payına göre en büyük beşinci kripto para birimidir.

Bitcoin ve Litecoin Temel Farklar

Bitcoin ve Litecoin arasındaki farklar açısından ele alındığında aşağıdaki şekilde sıralanabilir:

  • Piyasaya Çıkış Tarihi: Bitcoin – 2009 , Litecoin – 2011
  • İlk Geliştiren: Bitcoin – Satoshi Nakamoto , Litecoin – Charlie Lee
  • Arz Miktarı: Bitcoin – 21 Milyon , Litecoin – 84 Milyon
  • Madencilik Algoritması: Bitcoin – SHA 256 , Litecoin – Scrypt
  • Yarıya İnen Blok Ödülü: Bitcoin – Her 210,000 blokta , Litecoin – Her 840,000 blokta
  • Ortalama İşlem Zamanı: Bitcoin – 10 dakika , Litecoin – 2.5 dakika

Bitcoin ve Litecoin Madencilik Farkları

Bitcoin gibi Litecoin de madencilik yoluyla üretilen bir kripto para birimidir. Litecoin, eski Google mühendisi Charles Lee tarafından Ekim 2011’de oluşturulmuştur. Bitcoin’de ortalama blok oluşturma süresi 10 dakikayken; Litecoin ağındaki süre 2,5 dakikadır. Aynı zamanda madenciler için Litecoin’in Bitcoin’den önemli bir farkı daha vardır. Bu açıdan her ikisi de farklı iş kanıtı algoritmaları kullanmaktadır. Bitcoin özellikleri açısından ise SHA-256 hash algoritması kullanılmaktadır. Aynı zamanda algoritma, Bitcoin’in zorluğunun da katlanarak artmasına sebep olmuştur.

bitcoin litecoin

Öte yandan Litecoin, aslında S – Crypt olarak adlandırılan bir komut dosyası algoritması kullanmaktadır. Bu algoritma ise SHA-256 algoritmasını içermektedir. Ancak hesaplaması Bitcoin’in serileştirmesinden çok daha seri bir haldedir. Aynı zamanda yüksek hızlara sahip olan RAM performansına önem vermektedir. Scrypt kullanımı nedeniyle, Litecoin madencileri arasında daha yüksek işlemci performansı rekabeti yoktur. Çünkü kullanılan algoritmalar ASIC’ler gibi madencilik ekipmanı gerektirmemektedir. Ancak Alpha Technologies gibi firmalar Litecoin madencilik ekipmanlarını satın almaya başladığı için bu durumun yakında değişmesi olasıdır.

Bitcoin’in mevcut performansı saniyede 9.13 Exahash iken; Litecoin’in performansı saniyede 30 Terahash gücüne sahiptir. Bu değer ise yaklaşık 300.000 katıdır. Birçok GPU’nun kurulu olduğu bir masaüstü bilgisayar, Litecoin madencilik cihazı olarak kullanılabilir. Bu açıdan yoğun ve yüksek kapasiteli belleği kendiniz halledebilir ve kullanabilirsiniz. Geçmişte Bitcoin, GPU (grafik işleme) kullanılarak da üretilebiliyordu. Bununla birlikte, ASIC cihazlarının kullanılmasından bu yana, bu maliyeti karşılayamayan bir yöntem olarak kalmıştır.

Bitcoin ve Litecoin Piyasa Değeri Farkları

BTC ve LTC farkları arasındaki en önemli farklardan biri piyasa değeridir. Mayıs 2020’ye kadar, dolaşımdaki tüm Bitcoinlerin toplam değeri, Litecoin’in değerinin 45 katı olan 128 milyar ABD dolarına yakındı. Bu açıdan Litecoin’in toplam piyasa değeri yaklaşık olarak 3 milyar doların altında kalmıştı.

Bitcoin ve Litecoin İşlem Farklılıkları

Litecoin ve Bitcoin arasındaki temel fark, Litecoin özellikleri açısından işlemlerin Bitcoin’den çok daha hızlı doğrulanmasıdır. Diğer işlem farklılıkları ise şu şekildedir:

  • Daha hızlı blok üretimi nedeniyle Litecoin büyük miktarlarda işlem görebilir.
  • Çok sayıda bloğu işleme yeteneğinin dezavantajlarından biri, Litecoin blok zincirinin Bitcoin blok zincirinden daha fazla yer kaplamasıdır.
  • Litecoin’in hızlı blok süresi, “çift harcama” saldırıları riskini azaltır.
  • Litecoin yatırımcılarının iki işlemi doğrulamak için toplam 5 dakika beklemesi gerekirken, Bitcoin yatırımcılarının işlemi doğrulamak için 10 dakika beklemesi gerekmektedir.

İşlem hızı genellikle tartışma sırasında kullanılır. Bundan dolayı tüm kripto para birimi işlemlerinin anlık olduğu unutulmamalıdır. Doğrulama, bir işlem ağda yayınlandıktan sonra gerçekleşen işlemdir.

Kripto Para Borsası Binance’de hesap açmak için tıklayın!

telegram 12

Tüm gelişmeleri anlık almak ister misiniz? >>> Hemen TelegramInstagramTwitter, ve Tiktok hesaplarımızı takip ederek bildirimleri açın, gelişmelerden ilk siz haberdar olun!

Not: Bu sitede yazılan makale içerikleri tamamen yorum ve analize dayalıdır. Hiç bir şekilde yatırım tavsiyesi değildir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

Lütfen Reklam Engelleyici Eklentiyi Devre Dışı Bırakın!