Kripto Para Haberleri

Kripto Varlıklara Düzenleme Geliyor: Yasal Teklif Meclise Sunuldu! İşte Detaylar!

Uzun süredir merakla beklenen kripto varlıklara ilişkin kanun teklifi, nihayet TBMM’ye sunuldu. AK Parti Grup Başkan Vekili Abdullah Güler önderliğinde hazırlanan bu kapsamlı teklif, sektörde çarpıcı değişiklikler yaratacak nitelikte.

19 maddeden oluşan teklif, kripto varlık alanındaki temel kavramları tanımlıyor. Buna göre cüzdan, kripto varlık hizmet sağlayıcı ve platform gibi terimler yasal bir çerçeveye kavuşuyor.

SPK ve TÜBİTAK Yetkili Hale Geliyor

Teklifin yasalaşması halinde, Türkiye’de faaliyet göstermek isteyen tüm kripto varlık platformlarının Sermaye Piyasası Kurumu’ndan (SPK) lisans alması zorunlu hale gelecek. Bilgi sistemleri ve teknoloji altyapısı ise TÜBİTAK’ın denetimine tabi olacak.

Kripto Varliklara Duzenleme Geliyor

Vergilendirme Düzenlemesi Teklife Dahil Değil

Abdullah Güler’in açıklamasına göre, teklifte kripto varlıkların vergilendirmesine ilişkin bir düzenleme yer almıyor. Bunun yerine, SPK’ya %1 ve TÜBİTAK’a %1 olmak üzere toplamda %2 oranında bir hizmet bedeli öngörülüyor.

SPK Kripto Varlıkları Kontrol Altına Alıyor

Yasalaşması halinde, kripto varlıkların ihracı ve dağıtımı SPK tarafından belirlenen kurallara göre gerçekleştirilecek. Ayrıca platformlarda gerçekleştirilen işlemlerin güvenliği, şeffaflığı ve istikrarını tehdit edebilecek eylemlere karşı da gerekli tedbirler alınacak.

Kripto varlıklara yönelik yatırım danışmanlığı hizmeti de SPK tarafından düzenlenecek ve denetlenecek.

Yurt Dışında Yerleşik Borsalar Kapanıyor

Teklifte, Türkiye’de yasa dışı faaliyet gösteren kripto varlık platformlarına yönelik yaptırımlar da yer alıyor. İzinsiz faaliyet gösteren platformlar için 3 ila 5 yıl arasında hapis cezası öngörülüyor.

Mevcut platformlara uyum sağlamaları için bir geçiş süreci tanınacak. Bu kapsamda, Türkiye’de faaliyet göstermek isteyen platformların 1 ay içerisinde SPK’ya başvurması ve lisans alması gerekiyor. Başvurmayan platformlar ise 3 ay içerisinde faaliyetlerini sonlandırmak zorunda kalacak.

FATF Gri Listesinden Çıkış Yakınlaşıyor

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek daha önce yaptığı açıklamalarda, FATF’ın gri listesinden çıkmak için kripto para düzenlemelerinin tamamlanması gerektiğini ifade etmişti.

telegram 12

2021 yılında Türkiye’yi gri listeye alan Mali Eylem Görev Gücü (FATF), 40 adet kriterden 39’unu tamamlamış olan Türkiye’den geriye kalan kriteri de yerine getirmesini bekliyordu. Kripto varlıklara ilişkin kanun teklifinin TBMM’ye sunulmasıyla birlikte bu son kriterin de tamamlanması ve Türkiye’nin gri listeden çıkması hedefleniyor.

Kripto Para Borsası Binance’de hesap açmak için tıklayın!

Tüm gelişmeleri anlık almak ister misiniz? >>> Hemen TelegramInstagramTwitter, ve Tiktok hesaplarımızı takip ederek bildirimleri açın, gelişmelerden ilk siz haberdar olun!

Not: Bu sitede yazılan içerikler tamamen yorum ve analize dayalıdır. Hiçbir şekilde yatırım tavsiyesi değildir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

Lütfen Reklam Engelleyici Eklentiyi Devre Dışı Bırakın!